ANATOMIJA TIJELA PDF

anatomical position (An”ua-tom’u1-kal) uspravno tijelo stajalište sočima of its organs. anatomija (UA-nat’uo-ja) grana znanosti bavi strukturom tijela i. anatomija ljudskog tijela. 10 likes. Book. anatomija ljudskog tijela. Book. 10 people like this topic. Want to like this Page? Sign up for Facebook to get started.

Author: Meztijind Yozshular
Country: Portugal
Language: English (Spanish)
Genre: Spiritual
Published (Last): 5 November 2007
Pages: 166
PDF File Size: 14.7 Mb
ePub File Size: 12.49 Mb
ISBN: 829-7-35018-874-1
Downloads: 85289
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Mikarn

Ljudsko tijelo

Posteriorni i anteriorni izgled Parts of the Human Body: Posterior and Anterior View iz izdanja od Supinacija podlaktice nastaje kada se ona ili dlan rotiraju prema vani.

Motion na Wikimedia Commonsu. Inverzija i everzija se odnose na pokrete koji naginju tabane od everzija anatomiija prema anwtomija centralnoj liniji tijela. Naprimjer, depresijski pokret na automobilske pedale ili stajanje na prstima se mogu opisati kao plantarne fleksije. Federecija Bosne i Hercegovine — Ministarstvo obrazovanja, nauke, kulture i sporta.

Sir Henry Morrisove Human Anatomy. Imenski prostori Stranica Razgovor.

Ovi standardi su usvojeni da bi se izbjegla zabuna. U terminima anatomije, tijelo se dijeli na regije. Elevacija se odnosi na smjer prema gore. Anatomski termini pokreta Anatomija. Pristupljeno November 16, Adukcija zgloba se zove ulnarno odstupanje.

  INTRODUCAO A ENGENHARIA BAZZO PDF

Preuzeto iz ” https: Prefiks hiper- se ponekad dodaje ispred normalnih granica, kao u hipermobililnosi zglobova ]], hiperfleksija iliu hiperekstenzija. Textbook of physical diagnosis: Pristupljeno November 16, Person International Edition, San Francisco. Balerinademonstrira plantarnu fleksiju stopala. Istezanje kuka ili pomjeranje ramena ruku ili unazad nogu.

Nauka o kretanju je poznata kao kineziologija.

Stopalo je pes i pedalna regijaa tabani plantarna ili tabanska regija. Commons ima datoteke na temu: Everzija fijela pokret tabana dalje od srednje ravni. Openstax college at Connexions. Na drugim projektima Wikimedia Commons.

Kada se sjedi, koljena su savijena. U gornjem primjeru sinergisti za biceps mogu biti musculus brachioradialis i musculus brachialis. S Wikipedije, tiela enciklopedije. Ova stranica je posljednji put izmijenjena na datum 8 novembar u Kada je brada suprotno grudi, glava je u fleksiji, a trup je u fleksiji tijelq se osoba naginje naprijed.

Commons ima datoteke na temu: Termin anatomska varijacija se koristi za razlike u anatomskim strukturama koje se ne smatra kao bolest. Ova stranica je posljednji put izmijenjena na datum 30 septembar u Termini elevacija i depresija se odnose na kretanje iznad i ispod horizontale. Akcija ljuljanja je u toku teniskoh servisa je primjer circumdukcije. Preuzeto iz ” https: S Wikipedije, slobodne enciklopedije. Abdukcija and addukcija se odnose na pokrete koji pomjeraju strukturu od ili ka centru tijela.

  HUAWEI OPTIX OSN 500 MANUAL PDF

Iz tog razloga, koriste se dolje navedeni izrazi:. Ova pozicija je ona u kojoj osoba stoji, rastavljenih nogu, s dlanovima abatomija i palacem okrenutim prema vani. Tekst je dostupan pod slobodnom licencom Autorstvo-Dijeliti pod istim uvjetima ; mogu se primijeniti i dodatni anatmija.

Anatomski termini pokreta – Wikipedia

Tekst je dostupan pod slobodnom licencom Autorstvo-Dijeliti pod istim uvjetima ; mogu se primijeniti i dodatni uvjeti. Moore’s Clinically Oriented Anatomy.

Gray’s anatomy for students. Naprimjer, ekstenziju podlaktice obavlja triceps kao agonist i biceps kao antagonist koji kontrakcijom obavlja fleksiju u odnosu abatomija isti zglob.

Depresija se odnosi se na kretanje u smjeru ispod horizontale, suprotno od uspona.

Anatomska terminologija – Wikipedia

Gray’s anatomy for students, 3rd Edition. Imenski prostori Stranica Razgovor. Na drugim projektima Wikimedia Commons. Openstax college at Anatomijja. Pokreti su klasificirani prema anatomskoj ravni.