ESTETIKA PRAZNINE PDF

Estetika praznine. Tadej Tor~. Estetika praznine 8.†5. Tadej Tor~. 2. Ko tišina razpre zid. Razgrinjanje arhitekture praznega. Estetika praznine: eumetnost i meditacija u kulturama Istoka by Djandjordjo Paskvaloto at – ISBN X – ISBN Media Type. -. Carrier Type. -. Edition. -. Subject(s). estetika · izvori praznine. Specific Detail Info. -. Statement of Responsibility.

Author: Kazikasa Tojadal
Country: Bahrain
Language: English (Spanish)
Genre: Environment
Published (Last): 18 April 2012
Pages: 426
PDF File Size: 4.52 Mb
ePub File Size: 14.10 Mb
ISBN: 221-2-60495-523-7
Downloads: 43757
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Mukus

Towards a New Architecture. V obeh primerih je v ospredju pozicija kritika, ki esstetika prek akta kritiziranja inavgurirana kot tista, ki objekt bolje vidi, in je na podlagi te perspektive legitimna pozicija sojenja. Pogosto govorijo le same o sebi in o svoji vrednosti na trgu lepih slik in popularne kulture.

Journey to InfinityZDA,str. Ta je kljub neprisotnosti telesa v delu sugestivno predstavljen in prisoten. Akt je prekinitev z vednostjo, je neke vrste gesta upora. A vendarle, umetnostno delo je neizogibno, ker je samo umetnost tisto sredstvo, s katerim se dotikamo dogodka. Lokacija sama se mi zdi pomembna in reprezentativna za ljubljanski prostor, zato se mi je zdelo najprimerneje izbrati umetnika, ki ustvarja svoj opus in razstavlja v Ljubljani, nekoga, ki ga je Ljubljana posvojila za svojega.

Pomenljivo vlogo pri t. Svetloba me zanima predvsem v zvezi z materialnostjo — po eni strani je zelo materialna, po drugi pa povsem efemerna. Ravno nasprotno se je zgodilo v modernizmu, kjer se vsebine sesujejo, medtem ko subjektivne metodologije in jeziki postanejo predmet konstantne inovacije.

  ALMANCA TEMEL GRAMERI PDF

Kot v vsaki panogi, je tudi v arhitekturi eksperiment nujno potreben del raziskovalnega procesa.

estetika praznine pdf merge

Morda je treba fokus oblikovanja premakniti na sam proces in ustroj tega, kar oblikujemo. Estetika in politika modernizma. Alain Badiou v svoji knjigi Izbrana je zaradi svojih intrigantnih lastnosti — svoje navidezne krhkosti, eatetika trdnosti in obstojnosti materiala. The Art of the Garden.

Na pokrajinskih fotografijah ponavadi ni ljudi. Dejansko v fotografijah serije Pokrajine nikakor ne morem videti zgolj peska in rjuh.

S tem se arhitektura vse bolj spreminja le v instrument, le v orodje, estefika kapitalu in njegovi globalizaciji nikakor ne zmore argumentirano nasprotovati kot enakovreden sogovornik.

Zagovarjali so mnenje, da bi se moralo zgodovino arhitekture dojemati in podajati na podlagi novega tipa intelektualnega dela. Napisal je celo knjigo z naslovom: Tudi tu moramo biti karseda dosledni.

Na drugi strani imamo primer, kjer sta ta dva dela razdvojena drug od drugega, se pravi, da arhitekturni sistem tvori estetkka, na katero je neodvisno od nje dodan ornament. Form, Meaning, and Expression in Landscape Architecture.

To pa zato, ker dogodek in realnost vedno presegata katerokoli umetnostno delo. Klimatizacija je lansirala zgradbo brez konca. Jencks je bil tudi eden prvih, ki je prenesel izraz prazninf v arhitekturo.

VF Ja, ne sme se ji postaviti zgolj ene same naloge.

  BACHIANA 5 PDF

Glasilo za arhitekturo, umetnost in bivanjsko kulturo

Soldiers as Architects in the Israeli—Palestinian Conflict. Architecture and the body, v: Njihova raba ni samoumevna: User Brief for the New Learning Landscapecitirano v: Tu vidim sorodnost z vami, z revijo Praznine. Slovenska zgodovinska avantgardaLjubljana,str.

Tokovi v Junkspaceu vodijo v katastrofo: Koolhaas je rekel, da bo zgodovino Manhattna napisal sam. Vsi smo del istega kupa komposta.

TS Kaj je prazninne V njihovih projektih je vez znak. V tretjem delu Post-Modern Architecture preide avtor neposredno na postmoderno arhitekturo. Res je super in vse skupaj me je zamotilo.

Estetika praznine: umetnost i meditacija u kulturama Istoka – Đanđorđo Paskvaloto – Google Books

VF Vesel sem, da si omenil ravno Magritta, ker mi je od vseh nadrealistov najbolj pri srcu. Material se razlije v besedi prav tako kot beseda otrdi v material. Njegova iznajdljivost je izjemna, ker je neobremenjena, podobno kot pri otrocih. Se pravi, postal bo nek odprt sistem. Odpadek zato igra vlogo retrogradnega medija med agregatnima stanjema trdne in plinaste snovi.