HIKAYAT IBLIS PDF

Kandungan: Dialog cerita Nabi Muhammad (s.a.w) dengan iblis. Title, Hikayat iblis & malaikat: story of iblis vs story of malaikat. Author, Adiba A. Soebachman. Published, ISBN, , Kisah Hikayat Pemuda Saleh Pecinta Masjid & Iblis yang Baik Hati [Muhammad Vandestra] on *FREE* shipping on qualifying offers.

Author: Shaktilar Bratilar
Country: Eritrea
Language: English (Spanish)
Genre: Literature
Published (Last): 7 August 2014
Pages: 424
PDF File Size: 10.53 Mb
ePub File Size: 17.15 Mb
ISBN: 624-1-33222-866-9
Downloads: 62481
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Togor

Dalam kebakaran itu turut musnah segala muatannya iaitu berbagai khazanah termasuklah perpustakaan lama Melayu yang telah dikumpulkan oleh tuan Raffles. Dalam projek lain Wikimedia Commons. Ruang nama Rencana Perbincangan. Sastera Melayu boleh dibahagi kepada ibliis pecahan seperti berikut: Lihat Terma-Terma Penggunaan untuk butiran lanjut.

Librarika: HIKAYAT IBLIS & MALAIKAT

Selain dari itu ada lagi duah buah peti penuh berisi dengan surat-surat dan kitab-kitab Jawa, Bali dan Bugis dan tulisan-tulisan di atas daun lontar. Rupa Baca Sunting Sunting sumber Lihat sejarah. Selain itu berlaku juga kebakaran pada sebuah kapal yang bernama the Fame yang dalam pelayaran ke British. Malangnya semuanya itu telah musnah, termasuklah segala naskhah buku-buku, surat-surat, tulisan di daun-daun lontar dan sebagainya yang telah disimpan ke dalam peti-peti oleh munshi Abdullah di Singapura itu serta beberapa banyak lagi khazanah-khazanah yang telah terkumpul dan dibawa daripada Bencoolen.

  DESCARGAR POEMAS Y ANTIPOEMAS DE NICANOR PARRA PDF

Asean Digital Library

Diambil daripada ” https: Laman ini diubah buat kali terakhir pada Selain itu kerana istana raja ialah menjadi tempat perhimpunan buku-buku, kebanyakannya musnah binasa dijilat api seperti dalam peristiwa kebakaran istana Sultan Mansor Shah seperti tersebut kisahnya di dalam hiakyat Sejarah Melayu yang mengatakan bahawa dalam peristiwa itulah bangunan kerajaan Sang Nila Utama telah dibakar.

Menurut keterangan Abdullah Abdul Kadir Munshi dalam hikayatnya, nyatalah amat banyak perpustakaan lama Melayu yang telah musnah dalam kebakaran kapal the Fame itu.

Kapal laksamana Alfonso de Albuquerque dari Portugis yang dipercayai tenggelam di perairan Aceh Tamiang dan Pasai pada Disember membawa banyak harta rampasan perang Melaka. Banyak hasil kesusasteraan Melayu yang telah musnah ditelan zaman dan peperangan. Ada pun perpustakaan lama melayu, iaitu kitab-kitab, hikayat-hikayat dan syair-syair yang musnah itu menurut Hikayat Abdullah penuh berisi di dalam tiga buah peti ibljs panjang-panjang sedepa, diantaranya ada kira-kira tiga ratus buah buku-buku yang telah dijilid, tiada termasuk naskah-naskah yang belum berjilid, yang bercerai-berai, bergulung dan yang berhelai-helai.

  CATEYE TIRE SIZE CHART PDF

Selain itu dengan kejatuhan kerajaan Melaka, banyak kehilangan naskhah-naskhah kesusasteraan lama Melayu apabila Kerajaan Melayu Melaka kalah kepada Ferringhi orang asing dari Barat. Antara punca kemusnahan tulisan kesusasteraan Melayu adalah seperti lenyapnya Kerajaan Seri Wijaya serta kedatangan agama Islam ke alam Melayuyang membawa kepada lenyapnya segala naskhah-naskhah kesusasteraan Melayu hikayar berasal dari zaman Hindu dahulu.

Daripada Wikipedia, ensiklopedia bebas.