JADUAL CARUMAN EPF 2012 PDF

KADAR CARUMAN Januari / January – Hingga Sekarang / Till Now LEMBAGA KUMPULAN WANG SIMPANAN PEKERJA. Majikan yang memotong PCB mengikut Jadual Potongan Cukai. Bulanan .. Jumlah caruman KWSP atau Kumpulan Wang Lain Yang. Senarai Pembekal Perisian Penggajian/Majikan Yang Menepati Spesifikasi PCB // . Saraan bulan yang diterima adalah RM25, (potongan KWSP dirujuk kepada Jadual Potongan Cukai Bulanan (potongan KWSP kena cukai sahaja ditolak dengan jumlah caruman KWSP (termasuk.

Author: Maugul Gutaur
Country: Liechtenstein
Language: English (Spanish)
Genre: Love
Published (Last): 23 March 2015
Pages: 293
PDF File Size: 3.39 Mb
ePub File Size: 3.94 Mb
ISBN: 188-9-85036-220-9
Downloads: 7587
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Moktilar

Secondly, individual employees may wish to take note that the higher disposable income may attract higher rate of income tax for certain group of employees. Completed forms should be submitted to the respective employers for submission 201 EPF.

PCB ditentukan seperti berikut:. Jika suami dan isteri memilih untuk menuntut potongan anak tertentu, PCB suami dan isteri akan ditentukan mengikut Kategori 3 KA1?

KWSP – Laman Utama – KWSP

Seorang pekerja menerima saraan bulanan berjumlah RM10, Pengemukaan semula bayaran PCB boleh dikenakan kompaun sekiranya bayaran dibuat selepas daripada tarikh yang ditetapkan. A Human Resource practitioner in his normal daily life and consummate blogger in his free time.

Suami menuntut potongan bagi 3 orang anak dan isteri menuntut potongan bagi 2 orang anak. Pengemukaan semula bayaran PCB boleh dikenakan kompaun sekiranya bayaran dibuat selepas hari kelima belas bulan berikutnya.

  2005 POLARIS SPORTSMAN 500 OWNERS MANUAL PDF

Seorang pekerja menerima caruamn bulanan berjumlah RM11, Di bawah kaedah pengiraan berkomputer, sistem secara automatik akan menghadkan tuntutan pelepasan KWSP dan insuran nyawa kepada RM6, Di bawah kaedah ini, mana-mana orang yang tanpa sebab munasabah tidak mematuhi subkaedah 10 1 atau Kaedah 13 adalah melakukan suatu kesalahan dan jika disabitkan, boleh didenda tidak cauman daripada RM dan tidak melebihi RM20, atau penjara untuk tempoh tidak melebihi enam bulan atau kedua-duanya sekali.

Borang yang telah lengkap diisi dengan maklumat-maklumat yang diperlukan hendaklah dikemukakan ke mana-mana cawangan LHDNM yang berdekatan. Notify me of follow-up comments by email.

Seorang pekerja telah berkahwin dan isteri tidak bekerja. Add Comment Cancel reply. Tunggakan adalah termasuk ganjaran, pampasan, komisen, Skim Opsyen Saham Pekerja, atau apa-apa bayaran jadhal dibuat untuk tahun terdahulu sebelum tahun semasa.

Salinan kad pengenalan perlu disertakan bersama-sama borang permohonan. Pengisian borang perlu dilakukan oleh pekerja. Learn how your comment data is processed. Lembaga Hasil Dalam Negeri Catuman tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini.

Majikan perlu memberikan maklumat pekerja yang lengkap dan betul semasa mengemukakan bayaran PCB.

SOCSO: Contribution Table & Rates (Jadual Caruman SOCSO) |

jaduual Beliau tidak mempunyai anak. Berkahwin dan pasangan tidak bekerja. That means, please let your employer know! First, less contribution means less savings for the future.

EPF will be issuing a new monthly statutory contribution schedule soon. Pasangan suami dan isteri yang bekerja mempunyai 5 orang anak.

  CLAVIS PATRUM GRAECORUM PDF

Kategori 3 Jadual Potongan Cukai Bulanan atau Kaedah Pengiraan Berkomputer adalah terpakai jika seseorang pekerja yang telah bercerai, kematian suami atau isteri atau bujang dengan anak angkat. This site uses Akismet to reduce spam. Maklumat yang diperlukan adalah seperti berikut:. Borang In Lieu of CP39 Borang ini digunakan untuk mendaftar fail cukai pendapatan bagi individu yang menerima pendapatan penggajian.

Most easily accessed e;f his Twitter account.

Kerajaan berharap ini dapat menggalakkan lebihan perbelanjaan yang akan dapat membantu pertumbuhan ekonomi domestik ]. He is addicted to coffee and Manchester United. Berkahwin dan pasangan bekerja. Pengguna tidak dibenarkan untuk tuntut caryman had yang dibenarkan. Notify me of new posts by email.

Reduction of Employees’ EPF Statutory Contribution Rate

That gives an additional income of RM63 caaruman an employee to dispose into the economy. Masjid Bandaraya Kota Kinabalu. Untuk mendapatkan penerangan cara pengisian borang, sila buat pilihan faksimili di menu seterusnya. Higher disposable income will support higher consumption thus generating domestic economic growth. Once you have made your choice, please take note of the next few paras that we are going to write,especially if you decide to maintain the current rate.