ALBERTO FORTIS PUT PO DALMACIJI PDF

Buy Put po Dalmaciji by Alberto Fortis (ISBN:) from Amazon’s Book Store. Everyday low prices and free delivery on eligible orders. Alberto Fortis (–), was a Venetian writer, naturalist and cartographer. Contents. 1 Life; 2 Works; 3 Notes; 4 References; 5 External links. Life[edit]. Front Cover. Alberto Fortis. Globus QR code for Put po Dalmaciji. Title, Put po Dalmaciji Biblioteka Posebna izdanja. Author, Alberto Fortis. Publisher, Globus.

Author: Fauk Zululkree
Country: Swaziland
Language: English (Spanish)
Genre: Medical
Published (Last): 23 December 2013
Pages: 49
PDF File Size: 17.52 Mb
ePub File Size: 16.49 Mb
ISBN: 575-4-53246-419-8
Downloads: 67448
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Kajizilkree

Alberto Fortis

Oma lli Iako bi se od roga jezera mogao nainiti zatvoreni ribnjak iz kojega bi se izvlaio bogat urod svakovrsne r ibe, mnogo vei nego to su zahtjevi roga mjesta. Valjalo bi istraiti da li mnogi fosili iz Donje Njemake odgovaraju primjcrcima koji ive u najdubljim bc-tdanihla naega mora.

Open Preview See a Problem? Pjesnitvo meu Morlacima jo nije posve zgaslo niti se sve. Koli ko god bijae silno zauzet poslovima, zauvijek je sauvao istaknutu sklonost prema knjievnosti i nalazio je vremena da joj sc posveujc.

Vranieva Putovanja nema ni u jednom prijevodu. OR will only work with single words not phrases. Usprkos njoj, Morlak, gostolj ubiv i dareljiv po roenju, otvara svoju ubogu kolibu strancu, sav se pretrgne da ga dobro poslui, ne traei nikada i esto uporno odbijajui svaku zahvalnost. Trivia About Put po Dalmaciji. Rike re jo nad slap riba slavom slove, pr! Ponegdje pomanjkanje stanovn itva rcti isroi zraka, jer mu je nuna posljedica porpuno zaputanje gorskih poroka i stvaranje movara.

  AMBA AXI4 SPECIFICATION PDF

Prvi Kemence Kemena;ealbwrto znai pe; drugi Karon, to znai tetahri smo dan stigli do Sbnkamena i potom do Zemuna Zemliniumkoji je smjeten neto malo prije Beograda. Smjeren je na kamenim breuljku i s visoka se istie nad velikim dijelom lijepa krajolika. I danas se vide, ugraeni u jednu zidinu, ostaci nekog natpisa u bronci s kojega su, kako moere i sami povjerovati, skinuta slova.

Ostavio je u rukopisu nekoliko dotjeranih pjesnikih djela, re jedan govor Transilvancima kojim ih eli potaknuti da se radije uteknu zatiti Turina nego da postanu podanici kralja Ferdinanda.

PaperbackDalmatinska bibliotekapages. Yriarr, kojega je djelo o Dalmaciji izilo stotinu godina nakon Fortisova Puta.

Visu i Palagrui, Hvaru i Brau, re Rabu. To poglavlje, lserizioui a11tiche, dodano je Ogledu zapabmja nakon ccnzorskog doputenja, n samo djelo izilo je iz tiska potkraj Takav jedan novi veoma je drag dar i ljudima i enama u Mori akoj. Kada pak stabla dvije-rri uzasropne godine boluju od re kuge, pocrnjda i sva nagrizena pur odvoji se od grana koje gnjiju; i potkraj proljea njihov je izgled groun, n naposljetku se gnjile s krajeva proiri do glavnih grana, pa se i deblo oreti i ugine.

Sva ta tijela nisu slina po veliini i sasravu iako su sva upljikava i savita. On ima znamenja kraljevske vlasti, kao to su dr:!

Put po Dalmaciji by Alberto Fortis

Ponavljana iskustva to su ih doivjeli s Talijanima dovela su do toga da je meu njima naa nevjera prela u poslovicu. Vrsta androsace, koja prema ovome autoru veoma rijetko izraste vie od palca i dalmacjii u naem moru, nalazi se dulja od tri palca u blizini spomenutog otoia gdje raste gorovo na povrini vode. Federik Grisogono,1 koji je ivio sredinom XVI stoljea, objavio je raspravu o uzrocima morske plime i oseke pripisujui ih tlaku Sunca i Mjeseca.

  GERALD FARIN CURVES AND SURFACES FOR CAGD PDF

Njihova goveda i ovce esto trpe glad i studen na otvorenome. One su takoder ispresijecane dolinama gdje bi poo morali javlj: Na oroku Ugljanu, u ble7ini primorskoga seoca Kali, vodio je borbu s prirodom i pobijedio je gosp.

Alberto-Fortis-Put-Po-Dalmaciji PDF.pdf

Sve dok budem iv neu zaboraviti doek i srdano ugoenje to mi ga je iskazao pput Prvan u Kokoriu. Premda dovoljno poznajem malenu snagu jedne knjige i preveliku silu predrasuda i prilika, priznat u vam da potajno u sebi utim snaan uirak kada pomislim kako posroji mogunost da moje putovanje donese neku blagodat dalmatinskom narodu, ako ne odmah sada, ono barem kada tome doe vrijeme.

Na glavi nose skerlemo pokrivalo zvano kapa, a povrh toga neku vrstu valjkasra turbana koji se naziva kalpak. Najpra-viln ija je ona to je vidite prikazanu na Fig. Veini je posrelja golo tlo na koje prostru pokriva i u nj se umoraju kao jerrcna savijaa, poto ispod njega moda mernu malo slame. Manna solo, Sibenice, tuo foelicibus astris Ambrosi as tribuit, nectareasque da pes.