GOVOR PTICA ATTAR PDF

Govor ptica ~ Feriduddin Muhammed Attar,. By Kapije mudrosti · Updated about 3 years ago. Already tagged. 1. Already tagged · Already tagged. 2. Govor Ptica – likes · talking about this. Ako hoćeš da živiš, umri u Ljubavi; umri u Ljubavi ako želiš da ostaneš u životu. Rumi. Odatle mu i potječe nadimak Attar, što znači trgovac biljem ili apotekar. Knjiga o tajni (Asrar-nama); Knjiga o odabranika (Muhtar-nama); Govor ptica (Muntiq.

Author: Meztile JoJokus
Country: Qatar
Language: English (Spanish)
Genre: Education
Published (Last): 20 January 2009
Pages: 257
PDF File Size: 20.76 Mb
ePub File Size: 9.82 Mb
ISBN: 123-2-24508-277-5
Downloads: 78048
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Kejinn

Govor-ptica-Feriduddin-Muhammed-Attar.pdf

Amazon Music Stream millions of songs. Oko vrata mu je lanac od suhoga zlata, ni soko nema tih sjajnih dukata.

AmazonGlobal Ship Orders Internationally. If you are a seller for this product, would you like to suggest updates through seller support? Za hiljadu zakrpa treba hiljadu dana, no tebi samo deset, otkud spretnost takva? I ona je sa drugima tog predivnog dana nastojala dosegnuti lice sultana. Stylos art, Kisa Language: Meni blago treba, a ti si fukara!

Explore the Home Gift Guide. Tu spalio je hrku svoju, okrenuo se protiv Mekke i islamske vjere.

Koliko govog je samo lijepih lada potopila i posadu njihovu pod sobom poklopila! Dok je god srce svih voda bilo vodeno, u zaledu ljubavi Tvoje ono je ostalo.

  HENNING NELMS MAGIC AND SHOWMANSHIP PDF

No kada bi te Gospodar u ove tajne uputio, ti bi zasigurno kao i ja postupio. LI vrtjeme potopa ja zemlju obletih, nigdje suhe zemlje ne bi dok opet ne sletih. Tihe vode peru nemir ovogsvijeta; da napustim potok, ja nemam srkleta. East Dane Designer Men’s Fashion.

Govor ptica: Farid Al-Din Atar: : Books

S njim bi i ti mogao sultan biti! U dolini ovoj se morate truditi i raditi, a ne svoje vrijeme bezglavo provoditi.

Ljubav me je od pameti rastavila, lancima srca za voljenu svezala. Put je ovaj pun straha i patnje; dok jasnu svjetlost ne ugledate, od njeg’ ne odustajte!

I koliko se samo glava kotrljalo u magli kao polo loptica po zelenoj travi! Sultan se zakaskati tom usudu. Ltica tu propadne dio il’ cjelina svaka, kao da je od zemlje otpala jedna slamka.

Kad ga ugleda, sultan Mahmud naredi: U radu je ovdje spas — to je istina, ali ne u toj raboti koja ti pfica poznata. I blago i pobjeda samo Allahu pripadaju; On je svoje uradio, na tebe je red, sultane! Svako od nas u sebi svinju ima, zar to nisi znao? Pa sve da on ponekad ispravno postupi, krvlju su natopili zemlju sultanski prijestupi! Putnik ne smije vidjeti nikoga osim Njega, samo On postoji u srcu prolaznoga svijeta.

  BRAUTIGAN WATERMELON SUGAR PDF

Атар Нишапури

I kad krv tvoga srca cijelo more napuni, znaj da si zastao na prvoj krivini. Amazon Second Chance Pass it on, trade it in, give it a second life.

Put je ovaj pun vulkana, lz njih lava bije; priznati se mora, za svakoga on ruje. Amazon Restaurants Food delivery from local restaurants. Potresen ljepotom ovom smislom dubokim, Bajazid svom Rabbu zbori glasom potresenim: Ma ko krene ovim putem ubrzo taj shvati da ga zgoda i nezgoda na tom putu prati. I tako ja usamljen bolujem i tugujem i ptia sa tugom ja sada drugujem. Zar nije potrebno kralju dragocjene darove ponijeti? Size glvor x x x x Starac tom stazom pode, ne imade kuda, ubrzo pyica lice sultana ta stara luda.

I ako bi sve od ribe do Mjeseca moralo nestati, u nogu hromog mrava bi sve to moglo stati.

Od staze do stazice, svaka zatvorena, osim one koja vodi do silnog sultana. Pastirga tada uprti na svoja ramena i odnese u hladovinu, ispod nekog dreveta.