JADUAL CARUMAN EPF 2012 PDF

KADAR CARUMAN Januari / January – Hingga Sekarang / Till Now LEMBAGA KUMPULAN WANG SIMPANAN PEKERJA. Majikan yang memotong PCB mengikut Jadual Potongan Cukai. Bulanan .. Jumlah caruman KWSP atau Kumpulan Wang Lain Yang. Senarai Pembekal Perisian Penggajian/Majikan Yang Menepati Spesifikasi PCB // . Saraan bulan yang diterima adalah RM25, (potongan KWSP dirujuk kepada Jadual Potongan Cukai Bulanan (potongan KWSP kena cukai sahaja ditolak dengan jumlah caruman KWSP (termasuk.

Author: Mazumi Dimuro
Country: Burma
Language: English (Spanish)
Genre: Spiritual
Published (Last): 11 March 2015
Pages: 109
PDF File Size: 16.11 Mb
ePub File Size: 20.44 Mb
ISBN: 777-6-16213-692-8
Downloads: 7699
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Tojataur

Notify me of follow-up comments by email. Pengguna tidak dibenarkan untuk tuntut melebihi had yang dibenarkan. Higher disposable income will support higher consumption thus generating domestic economic growth. Secondly, individual ept may wish to take note that the higher disposable income may attract higher rate of income tax for certain group of employees.

Cara Sebenar Untuk Kira EPF Serta SOCSO. Semak Caruman Melalui Jadual Ini | socso | Pinterest | Dan

Maklumat yang diperlukan adalah seperti berikut:. Kategori 3 Jadual Potongan Cukai Bulanan atau Kaedah Pengiraan Berkomputer adalah terpakai jika seseorang pekerja yang telah bercerai, kematian suami atau isteri atau bujang dengan anak angkat. PCB ditentukan seperti berikut:.

Seorang pekerja telah berkahwin dan isteri tidak bekerja. That means, please let your employer know!

Reduction of Employees’ EPF Statutory Contribution Rate

Pengemukaan semula bayaran PCB boleh dikenakan kompaun sekiranya bayaran dibuat selepas hari kelima belas bulan berikutnya. Jaduxl gives an additional income of RM63 for an employee to dispose into the economy. Kadual, less contribution means less 2021 for the future. Berkahwin dan pasangan tidak bekerja. Seorang pekerja menerima saraan bulanan berjumlah RM10, Berkahwin dan pasangan bekerja. Majikan perlu memberikan maklumat pekerja yang lengkap dan betul semasa mengemukakan bayaran PCB.

  CATALOGUE DE FORMATION CEGOS PDF

EPF will be issuing a new monthly statutory contribution schedule soon. Learn how your comment data is processed. Pasangan suami dan isteri yang bekerja mempunyai 5 orang anak. Di bawah kaedah ini, mana-mana orang yang tanpa sebab daruman tidak mematuhi subkaedah 10 1 atau Kaedah 13 adalah melakukan suatu kesalahan dan jika disabitkan, boleh didenda tidak kurang daripada RM dan tidak melebihi RM20, atau penjara untuk tempoh tidak melebihi enam bulan atau kedua-duanya sekali.

Jika suami dan isteri memilih untuk menuntut potongan anak tertentu, PCB suami dan isteri akan ditentukan mengikut Kategori 3 KA1? Untuk mendapatkan penerangan cara pengisian borang, sila buat pilihan faksimili di menu seterusnya. Pengisian borang perlu dilakukan oleh pekerja. Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia tidak bertanggungjawab terhadap sebarang kehilangan atau kerosakan yang dialami kerana menggunakan maklumat dalam laman ini.

This site uses Akismet to reduce spam. Notify me of new posts by email. Beliau tidak mempunyai anak. Once you have made your choice, please take note of the next few paras that we are going to write,especially if you decide to maintain the current rate. He is addicted to coffee and Manchester United. Tunggakan adalah termasuk ganjaran, pampasan, komisen, Skim Opsyen Saham Pekerja, atau apa-apa bayaran yang dibuat untuk tahun terdahulu sebelum tahun semasa.

  GIORGIO VASARI LE VITE 1568 PDF

Jadhal easily accessed via his Twitter account. A Human Resource practitioner in his normal daily life and consummate blogger in his free time. Di bawah kaedah pengiraan berkomputer, sistem secara automatik akan menghadkan tuntutan pelepasan KWSP dan insuran nyawa kepada RM6, Kerajaan carumxn ini dapat menggalakkan lebihan perbelanjaan yang akan dapat membantu pertumbuhan ekonomi domestik ]. Suami menuntut potongan bagi 3 orang anak dan isteri menuntut potongan bagi 2 orang anak.

Salinan kad pengenalan perlu disertakan bersama-sama borang permohonan. Add Comment Cancel reply. Pengemukaan semula bayaran PCB boleh jdual kompaun sekiranya bayaran carumaan selepas daripada tarikh yang ditetapkan.

Borang yang telah lengkap diisi dengan maklumat-maklumat yang diperlukan hendaklah dikemukakan ke mana-mana cawangan LHDNM yang berdekatan. Masjid Bandaraya Kota Kinabalu.

Borang In Lieu of CP39 Borang ini digunakan untuk mendaftar fail cukai pendapatan bagi individu yang menerima pendapatan penggajian. Seorang pekerja menerima saraan bulanan berjumlah RM11,